Etusivu - Palvelut - Yhteydet - Ajankohtaista - Kuvagalleria

SIVULINKIT

Historia »Historia

Tänään on Tiistai 16.10.2018 - Viikko 42|Sivu päivitetty: 13.06.2013 - 13:29Entisen Iin apteekin, Koivuvaaran kaupan historia alkaa siitä, kun samalta paikalta tuhoutui tulipalossa, 26.7.1922 Iin kunnantalo ja lääkäritalo sekä yksityisten omistamia asuntoja ja muita rakennuksia. Sanomalehti Kalevan uutisen mukaan tuli oli saanut alkunsa apteekin keittiöstä, josta se levisi naapuritaloihin. Palaneiden tilalle rakennettiin ensin apteekkitalo, joka myöhemmin muuntautui kaupaksi ja sai nimekseen Koivuvaaran kauppa. Apteekkitaloa vastapäätä, tien toisella puolella oleva tontti odotti vuosikymmeniä uuden kunnantalon rakentamista, joka tapahtui vasta 1950-luvulla.


 

Kuva Kaleva 6.9.1922

Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti I. Siren, joka on suunnitellut samanlaisen myös Muhoksen apteekiksi. Iin rakennus on rakennettu vaakatasossa olevista hirsistä, kun taas Muhoksen rakennus on tietojen mukaan rakennettu pystyhirrestä.

Rakennuksen perustuksissa on käytetty tuolle ajalle uutta materiaalia, sementtiä. Perustusten valumuotteina on käytetty napeksia, kalan säilytyksessä käytettyjä tynnyreitä. Rakennusta ei ole suuremmin remontoitu. Nyt alakerta käsittää yhtenäisen pitkän tilan melkein rakennuksen päästä toiseen päähän.

Kehityksen tuomat lieveilmiöt ovat kohdanneet myös tätä rakennusta, sillä 80-luvulla rakennettu kevyen liikenteen väylä kulkee aivan rakennuksen vierestä

Kunnostamalla rakennus tulee saamaan oman ilmeen ja hengen. Näin vanha Apteekki/Koivuvaaran kauppa / Gasthaus Ii jatkaa oman historiallisen aikansa edustajana.

 

Apteekkarit

Ensimmäinen apteekkari, Hj. Gahmberg, joka oli saanut valtioneuvostolta apteekkarioikeudet 1920, rakennutti nykyisen rakennuksen 1923. 1927 apteekkariksi tuli Jenny Haapala.

1936 apteekkariksi tuli H.S.S. Castren, Henrik Silvio Samuel Castren, joka Castrenien sukukalenterin mukaan kuuluu suvun vanhemman päähaaran ensimmäiseen sukuhaaraan. Hän oli syntynyt 1891 ja kuoli 1963. Hänen puolisonsa oli farmaseutti  Elli Julku, synt. 1890, kuoli 1959. Heille syntyi neljä tytärtä; Eine Margareta (Karjalainen) synt. 1918, Aune Maria (Scheller) synt. 1921, Toini Johanna (Heikkonen) synt. 1923 ja Maija  (Saksman) synt. 1926.

Castrenin kuoleman jälkeen vuonna 1963 apteekkariksi tuli Esko Loukkola ja hänen aikanaan apteekki muutti entisen Iin Säästöpankin taloon.

1965 kauppias Eino J. Koivuvaara osti apteekkitalon ja perusti siihen sekatavara-kaupan. Kauppaa harjoitettiin aina vuoteen 1997, jolloin Eino Koivuvaaran poika Matti Koivuvaara lopetti kaupan tällä paikalla ja siirtyi K-kauppiaaksi Ouluun.
AJANKOHTAISTA | Tänään on: 16.10.2018

GALLERIASSA UUSIMMAT

Riippusillalla

näkymä

RisteysLISÄÄ AJANKOHTAISTA »

 

LISÄÄ KUVIA »


© Gastahaus Ii

designed by visible image 2013